בניהול ד"ר קרלוס רוזנברג - רופא נשים מיילד ונתי רוזנברג - דולה

להיות בהריון

הרוב המכריע של האמהות והנשים ההרות שאני מכיר, לא בחרו להיות בהריון.
הן בחרו להיות אמהות, להביא ילד לעולם. כתוצאה מבחירה זו אין להן ברירה אלא להרות. דרך אגב, דבר דומה קורה עם הלידה. נשים לא בוחרות ללדת כבחירה ראשונית, אלא הן חייבות ללדת כדי להביא ילד לעולם. ובכן, הריון ולידה הם תקופות ואירועים שאישה חייבת לעבור על מנת להיות אמא.
עובדה זו לא צריכה כמובן להוריד מערך תקופה מופלאה זו אשר הינה ההריון וגם לא מאירוע מכונן מעין כמוהו שהוא הלידה.
גם כאשר הריון אינו בחירה ראשונית אלא תוצאה של בחירה אחרת, הוא יכול להיות תקופה טובה ומספקת בחייה של כל אישה.

במפגש שלי עם זוגות ונשים בתחילת הריון אני ממליץ להם לשאול את עצמם איזה הריון הם היו רוצים. לא פעם, השאלה מעוררת אצלם תמיהה וסקרנות גם יחד, כי בדרך כלל בחברה שלנו, קיימת אחידות רבה בדרך שמתייחסים להריון. המדיה, בעיקר דרך רשת האינטרנט, גדושה במידע על הריון החל מבדיקות לאבחון המצב, בדיקות בזמן ההריון, סימפטומים שנשים עשויות להרגיש, מחלות מדבקות, פעילות גופנית, פעילות מינית וכלה במידע מפורט על נותני שירות השונים, בעיקר על רופא נשים. מידע רב זה, מציג הריון מאוד "שטנצי": כמעט כולם עושים את אותן הבדיקות אצל אותם נותני השירות, רשימת הדברים האסורים והמותרים בהריון היא אחת והיא משותפת לכל הנשים, תחושת חוסר האונים והלא נודע אף היא קיימת אצל אחוז ניכר מהנשים ההרות.
השאלה איזה הריון את בוחרת? מאפשרת לראות שבתוך כל האחידות המסורתית המתוארת, קיימת בכל זאת יכולת בחירה.

להיות בהריון – מה הם הנושאים שעליהם קיימת בחירה?
אחד הנושאים עליהם קיימת בחירה בתקופת ההריון הוא ההיבט הרפואי. בתחום הזה הסוגיות המרכזיות הינן: מי הרופא המתאים לליווי ההריון שלי? מהו הקורס ההכנה ללידה המתאים ביותר עבורי ועבור בן זוגי? אולי אפילו חלק מהנשים אינן נזקקות לקורס הכנה ללידה. איפה מומלץ ללדת? איזה סוג לידה מתאים לכל אישה? לידה טבעית? לידה עם אפידורל? לידה בכריעה? לידה עם דולה? אולי אפילו לידה פרטית עם רופא ודולה? על כל סוגיה כזאת אפשר לכתוב עשרות עמודים ולכן כדוגמא, אני כותב מספר מילים על רופא הנשים המלווה את ההריון. מדובר בנושא חשוב אשר לרוב אין נותנים עליו את הדעת באופן מעמיק. התסריט הרגיל הוא שאישה בוחרת לליווי ההריון שלה את רופא הנשים שהוא רופא הנשים שלה מקודם, מתקופת רווקותה. כאן המקום לציין כי בדרך כלל בהריון, הצרכים משתנים. ברור שבנושא המקצועיות אין שינוי ואין פשרות, על הרופא להיות מקצועי מאוד. אך להבדיל מתקופת הרווקות, בהריון יש צורך ביותר תמיכה, יותר הקשבה, יותר אמפטיה. יש צורך ביותר נגישות וביותר זמינות, מומלץ לבחור רופא שאוהב ומכבד את התהליך החשוב שאישה עוברת כשהיא הופכת מנערה לאמא.

סוגיה נוספת אשר בה קיימת יכולת בחירה היא החוויה. מבלי לערוך סקר בנושא, ברור לכולנו כי נשים מעדיפות הריון רגוע ושמח. חלק ניכר מהנשים אינן זוכות להריון כזה, אלא דווקא להריון רווי חששות ותחושה של חוסר עונים למרות שלרוב כל הבדיקות הרפואיות תקינות לחלוטין. מכאן ניתן להבין כי עצם העובדה "שהכל תקין" לא בהכרח מביא את הרוגע המיוחל. כדי לזכות בהריון רגוע ושמח, יש לבחור בכך. התנאי הראשון המאפשר בחירה הוא הידיעה והאמונה שהבחירה אפשרית. תאמינו לי, אני מכיר את זה מקרוב, ליוויתי באופן אישי מאות נשים בתהליך הזה וראיתי אותן לפני ואחרי הבחירה שלהן בהריון רגוע ושמח, זה אפשרי. ברגע שהבחירה מתקבלת, ההריון הוא אחר, הוא נחווה אחרת. התנאי השני הוא ההתמדה: יש לבחור בהריון רגוע ושמח כל יום.

תחום אחר אשר גם בו קיימת יכולת בחירה היא ההתייחסות שלנו לעובר. כאמור, נשים עוברות הריונות ולידות כדי להביא ילד לעולם. בזמן הלידה, מופיע תינוק שהוא ייצור אנושי לכל דבר: עם רצון משלו, עם טמפרמנט וקצב משלו, בעל תכונות "תפורות לפי מידתו". לא הגיוני לחשוב כי כל ה"מטען" האישי הזה נרכש ממש בעת לידתו. ברור כי בעת שהותו ברחם, היה עובר עם תכונות זהות. העוברים, שהם תינוקות בפוטנציה הם ייחודיים ומיוחדים, כל אחד הוא אחר ולהם יכולות רבות וצרכים משלהם. הם מסוגלים לתקשר עם הסביבה, ובאשר לצרכים, הם זקוקים לחום ואהבה, בדיוק כמונו. בעניין הזה, אין הבדל בין תינוק שכבר נולד, לבין עובר שעדיין ברחם. החיבור שלנו עם התינוקות שבבטן, גם הוא עניין של בחירה.

להיות בהריון – למה חשוב לבחור נכון?
בחירה נכונה, מובילה לחוויה טובה, חוויה טובה מובילה לשמחה. שמחה בתקופת ההריון היא הבסיס לזיכרון טוב לכל החיים שזה כשלעצמו נימוק מספק. בנוסף, חווית שמחה משחררת פחדים. שחרור פחדים מאפשר את קיומם של תהליכים טבעיים אצל האישה ההרה. בין תהליכים אלה: תהליך קבלת שינויים בגוף, פיתוח הלך מחשבה אימהי אשר לאחר הלידה מחזק אצל הנשים את תחושת הביטחון בקיום הידע הפנימי המאפשר להן לבחור בחירות נכונות עבור התינוקות שלהן. חווית שמחה בהריון מסייעת במעבר חלק בין דמות התינוק המדומה, פרי דמיונה של האישה ההרה לבין התינוק האמיתי. השלמת תהליכים טבעיים אלה מאפשרת לאישה בהריון הכנה טובה לקראת התקופה שלאחר הלידה. מייד עם הלידה, היולדת הופכת בין רגע לאמא לכל דבר twenty four seven. בתפקיד החדש הזה, נשים זקוקות לביטחון עצמי מפותח, ואין ספק שהריון רגוע ושמח הינו גורם מרכזי המקדם ומסייע בבניית תפיסת ביטחון עצמי זה אצל נשים אחרי לידה.

באשר לתינוק שבבטן יש לזכור כי אומנם הרוב המכריע של האיברים והמערכות שלו קיימים כבר מגיל מאוד מוקדם ברחם אך תהליך הבשלתם והתאמתם עד לתפקוד מלא של איברים ומערכות אלה נמשך יותר זמן ואף יש פונקציות ואיברים מסויימים כמו המח למשל שתהליך ההבשלה מסתיים אחרי הלידה. עשרות מחקרים אשר פורסמו בעשור האחרון הראו כי חשיפת העובר לסטרס כרוני אימהי מזיקה לבריאותו הפיזית והרגשית. היות וכך, חשוב לספק תנאים סביבתיים מיטביים בתקופה קריטית זו. בהיותו מסוגל לתקשר עם הסביבה, העובר יוצא נשכר מקיום קשר חם ותומך עם הוריו בתקופת ההריון. נוכחותם מאשרת אותו כאדם ממש מראשיתו.

עבור בן הזוג, הריון שמח הוא זיכרון לכל החיים ומהווה גרעין איתן למשפחה שבדרך. בסביבה זו, מתאפשר לו לגלות אצל בת זוגו את הפאן האימהי החדש הנולד באין מפריע, בקצב המתאים לכל אישה.
החברה שלנו, יוצאת נשכרת אף היא כי הגרעין המשפחתי מתחזק ולתוכו נולדים תינוקות שזכו לגדול בשמחה בתקופה שלפני לידתם

דילוג לתוכן